Brengt klassieke muziek dichterbij, Creatief in organisatie & productie

Muziek en dementie & De positieve invloed van muziek op het brein

Project: ‘Op zoek naar wie ik was, mag ik weer contact met jou?’ 

Vanuit de wens om de samenleving  meer met de mensen met de ziekte van Alzheimer in contact te laten komen en de mensen met de ziekte van Alzheimer weer in contact te laten komen met zichzelf en van hieruit met hun omgeving, ontwikkelt muziekburo Maree samen met zorgprofessionals het programma 'Op zoek naar wie ik was, mag ik weer contact met jou'?  In een gecombineerd programma van muziek maken, muziek beluisteren, zingen, beweging en muziektherapie wordt aan de verrijking van levenskwaliteit gewerkt voor alle deelnemers binnen het programma.

Voor meer informatie over dit project kunt u via het contactformulier contact opnemen.

Dit project is afgerond op 20  november 2016. Omdat het zoveel waardevols heeft opgeleverd op vele fronten, wordt komende periode bekeken hoe dit project mogelijk breder in te zetten is bij andere woonzorgcentra.

Een verslag: Stichting Samen uit Delft heeft een bijzonder project ondersteund.  

Met het project: ‘Op zoek naar wie ik was, mag ik weer contact met jou’ zijn verschillende muziekactiviteiten, bij woonzorgcentrum De Herbergier, ingezet als middel om mensen met de ziekte van Alzheimer, maar ook hun mantelzorgers, familie, verzorgenden en externe maatjes uit de samenleving, weer (meer) in contact te brengen met elkaar. Met een zangkoor, individuele muzikale begeleiding, bewust luisteren naar muziek en een muzikale hersengymnastiek training zijn bewoners en maatjes een half jaar lang intensief actief geweest met muziek activiteiten. Op 20 november vond de eindpresentatie plaats, met de presentatie van maar liefst drie koren en een overweldigende publieke belangstelling. 

Deze eindpresentatie mag met recht een apotheose genoemd worden, door aanwezigen al voorzichtig genoemd: ‘Een mijlpaal in de geschiedenis van De Herbergier’. En ook: ‘Dit project heeft ons allen, een nieuw communicatiemiddel gegeven: Samen muziek maken: Het blijkt voor ons een handvat te zijn, dat als je geen gewone gesprekken meer kan voeren, dat er dan nu de mogelijkheid is om de liedmap van  het Herbergierkoor erbij te pakken om lekker een uurtje samen te gaan zingen. Met liedjes die, door de wekelijkse repetities,  bekend zijn bij ieder. Dat geeft een prettig contact en heel fijne sfeer. Om nog maar niet te spreken over al die kleine en ontroerende geluksmomenten die het persoonlijk voor betrokkenen heeft opgeleverd. Een prachtig en waardevol project!

Initiatief en realisatie: Woonzorgcentrum De Herbergier in samenwerking met Muziekburo Maree 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun van Stichting Samen en Fonds 1818 

Info: Henny Marée-Eshuis | info@muziekburomaree.nl | www.muziekburomaree.nl