Brengt klassieke muziek dichterbij, Creatief in organisatie & productie

Tonen van toppers

Tonen van toppers is een productie van Muziekburo Maree. Deze kamermuziekserie presenteert in het Rietveld Theater in Delft klassieke muziek. Elke tweede zondag van de maand delen begaafde amateurmusici en talentvolle studenten van de masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag het podium. Naar vrije keuze verbinden zij zich eventueel ook aan een andere kunstdiscipline voor het onderdeel ‘Something Extra’.

Info www.rietveldtheater.nl reserveren: http://www.rietveldtheater.nl/voorstellingen/kaarten-reserveren 

Aanvang 11:30 - 12:30 | Entrée (slechts) € 8

Voor wie op zondagochtend wil starten met een heerlijk ontbijt, is er goed nieuws. U kunt aanschuiven bij de  ‘Klassieke Ontbijttafel’. Deze wordt geserveerd in het Rietveld Theater tussen 10:30 – 11:30 uur en beloofd gevarieerde ‘smaken’ waar het catering bedrijf ‘Vrije Smaken’ garant voor zal staan. € 15

Agenda

 

 14 mei Arpa Chiara & Diversiteit der vele snaren & klassiek gitarist Ivor Horvatic

De harp was nog niet eerder aanwezig in Tonen van Toppers! Nu dan wel en meteen met maar  liefst 6 harpistes, die samen een ensemble vormen op muziekschool Waterland.. De muziek die ze, onder leiding van Marjatta Fehres spelen, is heel divers. Van klassiek, Iers, pop, jazz tot Zuid Amerikaans.

 Klassiek gitarist Ivor Horvatic, momenteel in de afronding van zijn (tweede) master- opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, speelt een eigen recital met muziek van Joan Manen, Fantasia-sonata op. A-22 en van Joaquin Rodrigo, Tres piezas espanolas.  

De in Zagreb geboren gitarist ontwikkelde al heel jong een grote liefde voor de gitaar en bleek zeer talentvol. Op 13-jarige leeftijd begon hij in nationale gitaar competities op te vallen en won menig competitie. Dat zet zich  tot op heden voort met prijzen bemachtigd op prestigieuze gitaar concoursen, zoals bij de World Guitar Competition in Servië en de International Guitar Competition Fernado Sor in Rome. In 2012 werd Ivor geëerd door de Universiteit van Zagreb met de ‘Special Award for International Achievements’.

 

 

 

9 oktober American Songs & Traverso   

Het Delftse koor Ars Vocalis brengt met haar 23 zangers het programma: ‘American Songs’. Als instrumentale gasten zijn uitgenodigd Kanako Kawata (piano) en Hester de Boer (viool). Sinds kort staat het koor onder leiding van de talentvolle jonge dirigent en pianist Takashi Mizumoto In 2009 was Takashi één van de halve finalisten in de 5e internationale competitie voor jonge koordirigenten, ondersteund door Europa Cantat. 

Te gast vanuit het Koninklijk Conservatorium te Den Haag is de Japanse traverso speelster Taico Itoh. Met een programma van G. Ph. Telemann, met stip vermoedelijk de meest productieve componist uit de geschiedenis, laat zij muziek uit de barok klinken. De traverso heeft officieel ‘flauto traverso’ en is de 18e eeuwse voorloper van de moderne dwarsfluit. Taico Itoh (1991) studeerde moderne- en barokfluit op de Toho University of music. Sinds 2014 volgt ze de masteropleiding renaissance-, barok- en klassieke fluit op het Koninklijk Conservatorium.

 

 13 november Lovesick soprano's & Piazzolla

Gina de Jong (sopraan) en Peter Lefeber (pianist) gaan verrassen en ontroeren met aria’s en liederen over de liefde. Met werken van onder meer Schumann, Schubert, Händel, Fauré, Gounod en Mozart. Jasper Iturrospe (gitaar) van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag sluit zich bij hen aan met klassiek gitaar repertoire van Astor Piazzolla, Tarréga, Villa-Lobos en Jobim.

Gina de Jong en Peter Lefeber zijn breed opgeleid aan kunstvakopleidingen en conservatoria. Naast de klassieke muziek legt Peter zich toe op het begeleiden van kleinkunst, Roemeens/Hongaarse salon- en operettemuziek en popmuziek. Gina de Jong (1988), sopraan, deed vooropleiding klassiek zang in Tilburg en volgt momenteel zangles bij Oz Shasha en Noa Frenkel. Hun muzikale aandeel wordt gevolgd door een recital van musici van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Jasper Iturrospe begon op heel jeugdige leeftijd met zijn gitaarstudie, Daarna volgden studies aan de muziek academie in Antwerpen en aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen bij Jan Depreter waarbij hij in 2013 afstudeerde. Datzelfde jaar besloot hij zijn studie voort te zetten en werd hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Enno Voorhorst. Dit schooljaar begint hij aan zijn vierde en laatste Bachelor jaar. Ook is hij sinds 2015 verbonden aan het Haags Gitaarcentrum.

 

 11 december Christmas in the air! Lady Amazone & Rubini kwintet (strijkkwartet + klarinet) 

Delft: De kou overvalt ons buiten, maar binnen in het Rietveld Theater kan ieder zich op zondag 11 december laven aan hartverwarmende muzikale klanken bij het programma 'Christmas in the air' in de concertserie Tonen van Toppers. Lady Amazone, 8 krachtige vrouwen met dito stemmen, zingen onder leiding van Michel Poels onder meer Carols van Benjamin Britten, Pat Ballard en Martin and Blane.

De geschoolde zangeressen zingen dit repertoire in vernuftig samengestelde arrangementen, die door de bijzondere settingen, de kwaliteiten van Lady Amazone meteen onthullen. Lady Amazone heeft de ambitie om theatrale concerten te willen verzorgen van hoge kwaliteit, zij weten daar, ondanks hun nog prille carrière, ook het publiek al van te overtuigen. 
Naast Lady Amazone treedt op het Rubini kwintet, een strijkkwartet aangevuld met klarinet, een ensemble dat gevormd werd op het Koninklijk Conservatorium en speelt op historische instrumenten. De naam 'Rubini' is afgeleid van de wereldberoemde tenor Giovanni Battista Rubini. De klarinettist Heinrich Baermann werd met deze begenadigde zanger vergeleken en kreeg de eretitel: De 'Rubini' onder de klarinettisten.
De internationale musici, uit Japan, Polen, Canada en Spanje, presenteren muziek uit de klassieke en vroeg romantische periode (1815 - 1850). Alle, nog jonge, musici bevinden zich in de eindfase van de Conservatorium opleiding, zij stellen zich tot doel om de lyriek en dramatiek, zo kenmerkend voor dit belangrijke en grote repertoire uit de genoemde periodes, voor het voetlicht te brengen. Dit met een eigentijdse en frisse benadering. Op het programma tijdens Tonen van Toppers het klarinetkwintet van W.A. Mozart, A major, KV 581.

 

8 januari 2017 Surprise van Nieuw Geluid en Lapis Lazuli

Blazers in de bocht!

Wilt u het nieuwe jaar muzikaal starten met muziek uit diverse stijlperiodes, dan bent u van harte welkom bij dit koffieconcert op de late zondagochtend in het Rietveld Theater in Delft. Twee inspirerende ensembles met louter houtblazers geven acte de présence.

De houtblazers van Nieuw Geluid met muziek uit de romantiek van Robert Schumann met delen uit Waldszenen bewerkt voor hout kwintet (arr. Raaf Hekkema, Calefax). Hiernaast barokmuziek van Scarlatti en het bekende ‘Bordel’ en ‘Café’ van tangomuzikant en componist Astor Piazzolla in een bewerking van Lewis Poh voor fluit, hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet, fagot.

Te gast van het Koninklijk Conservatorium is het ensemble Lapis Lazuli, het blokfluitduo van Wytske de Vries en Veronika Tollenaar. Zij belichten repertoire uit het classisme en de romantiek van onder meer de componisten Hotteterre, Naudot en Guillemant.

Lapis Lazuli is een blofluitduo bestaande uit Veronica Tollenaar en Wytske de Vries. Daarnaast is lapis lazuli een prachtig blauw gesteente met kenmerkende geelgouden pyrietspikkels. De steen werd vaak vergeleken met de nachtelijke sterrenhemel en was zeer kostbaar. In de 17e en 18e eeuw was het goedje onbetaalbaar, dezelfde periode waarin de blokfluit floreerde. Veronica en Wytske genieten van het spelen van dit barokrepertoire, maar maken ook uitstapjes naar hedendaagse composities. Hiervoor behaalden zij op het Prinses Christina Concours de Gaudeamus Prijs. Veronica en Wytske ontmoetten elkaar op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij allebei startten op de School voor Jong Talent. Inmiddels spelen zij al vele jaren samen en hebben lessen gevolgd bij onder andere Reine-Marie Verhagen en Daniël Brüggen. Lapis Lazuli laat de verscheidenheid van het instrument horen waarin de volle samenklank van de blokfluit tot zijn recht komt.

 

 

 12 februari

Blaaskwintet Delfgauw & Hongaars duo

Het vrolijke ‘Blaaskwintet Delfgauw’ op fluit, hobo, hoorn, klarinet en fagot, speelt werken van Poulenc, Janacek en Dvorak. Voorafgaand aan dit romantische en 20 eeuwse programma klinkt er barokmuziek op de traverso en de (heel bijzondere)  theorbe. Het Koninklijk Conservatorium presenteert de Hongaarse Fanni Erzsébet Székely en Balázs Tóth. Jonge talentvolle musici, gespecialiseerd in het improviseren op barokmuziek (!).

 

  12 maart Ursula Skaug 'Always Interesting'

Met Noriko Yabe (piano) | João Pedro Almeida Lucas (contrabas) | Alessandro Soccorsi (piano)

Ursula Skaug, veelbelovende jonge altvioliste uit Delft presenteert samen met pianiste Noriko Yabe een gevarieerd programma met werken van Bach, Penderecki en Arnold Bax. Ursula is recent gestart met haar Conservatorium Opleiding in Den Haag. De lust om altviool te willen spelen, spat bij Ursula’s optredens van het podium af! Het is niet verwonderlijk dat Ursula een grote passie heeft ontwikkeld voor muziek en met name de altviool, want ze is opgegroeid in een muzikaal nest, waar ook vader Kristofer Skaug en zus begeesterd zijn door de altviool en moeder Marianne Marras, adjunct-beiaardier van het carillon in de prachtige toren van de Nieuwe Kerk in Delft, een bekend gezicht is in het Delftse muziekleven.  

Voorafgaand aan het recital van Ursula en Noriko, speelt de Portugese João Pedro Almeida Lucas, student van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, solo repertoire op de contrabas (!). Op het programma de 1e cello suite van Bach en eigentijds werk van de componist Virgilio Mortari. Samen met pianist Alessandro Soccorsi speelt deze jonge contrabassist ook nog het wonderschone werk van Robert Schumann ‘3 Romances’. João rond dit jaar zijn master- opleiding af bij docent Quirijn van Regteren Altena.

 

 

 

 9 april Het Westland Saxofoon Orkest 'Sax Experience'

M.m.v. Leo van Oostrom (!)

+ altviool recital door Oksana Mukosii & Daniil Zemtsov 

Delft: Zondag 9 april in het Rietveld Theater van 11:30 – 12:30 uur, recitals van het Westland Saxofoon Orkest & Leo van Oostrom. Vanuit het Koninklijk Conservatorium te gast het altviool duo Oksana Mukosii & Daniil Zemstsov. 

‘Een aanstekelijke musicerende club saxofonisten’, zo definieerde saxofonist Arno Bornkamp het Westland Saxofoon Orkest. Twintig saxofonisten spelen licht klassiek tot modern jazz repertoire op instrumenten variërend van sopranino-sax tot de enorme tubax. Eerder speelde het orkest samen met Benjamin Herman, bandleider en topsaxofonist van New Cool Collective, Andy Scott en David Kweksilber.

Voor Tonen van Toppers heeft het orkest een bijzondere gast: Leo van Oostrom, topsaxofonist bij verschillende gerenommeerde ensembles en orkesten in Nederland. Speciaal voor deze gelegenheid brengt Leo bijzondere instrumenten mee uit zijn eigen collectie, die inmiddels uit meer dan honderd saxofoons bestaat, waaronder een aantal instrumenten dat halverwege de 19e eeuw gemaakt is. Samen met Leo van Oostrom maakt het Westland Saxofoon Orkest een muzikale reis door de geschiedenis van de saxofoon. 

Altviolisten Oksana Mukosii en Daniil Zemtsov sluiten dit koffieconcert op de late zondagochtend af met een eigen altviool recital.